Het verhaal van….

De roots van het ontstaan van Goed Goan gaat terug naar begin jaren ’80. De vrienden Peter Visser en Bertus Modderkolk hebben de band Kabaal opgericht in de regio Lieren (bij Apeldoorn). Met deze band, die vooral covers van Normaal en Status Quo speelt, treden zij veelvuldig op in de regio. Ook worden de eerste eigen nummers gecomponeerd in het ABP “Het Algemeen Beschaaft Plat”. Naast de café optredens verzorgen zij ook al enkele voorprogramma’s van Normaal. De gage voor een optreden bestaat op dat moment meestal uit een aantal kisten bier en een onkostenvergoeding.

Wanneer de toenmalige sologitarist Jos Schroer zich op een andere muziekstijl wil gaan richten en de band verlaat, moet vervanging worden gezocht. Door de tip van een wederzijdse kennis, komt Martin Hoek als solo gitarist bij de band. Nog diverse jaren worden de cafés en podia door deze samenstelling, met op basgitaar Ronald Kloeke, bespeeld en word er veel podium, muzikale en levenservaring opgedaan. Door diverse oorzaken houdt de band Kabaal aan het eind van de jaren ’80 op te bestaan, mede door militaire dienst en diverse banen van de bandleden.

Maar…..het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en in 1995 besluiten wederom Peter Visser en Bertus Modderkolk om opnieuw een band te beginnen. Ook Jos Schroer wordt weer bij de band betrokken als sologitarist. Peter neemt, zoals ook vroeger, weer de slaggitaar in handen omdat Martin vanwege zijn drukke werkzaamheden nog niet in de gelegenheid was (dacht te zijn) om mee te doen. “Goed Goan is geboren!” Wanneer Martin tijdens het oefenen eens komt kijken, bemerkt hij dat hij toch ook het gitaarspelen, het bandgevoel en live optreden mist. Mede daardoor besluit hij, ook op aandringen van Bertus, om weer mee te doen, waarna direct binnen 2 weken een optreden volgt. Na enkele optredens verlaat Jos Schroer toch weer de band om zich op andere muziekstijlen te richten en neemt Martin de solopartijen weer over. Tevens komt Harald Wind de band als 2e gitarist versterken.

In 1998 wordt de vof Goed Goan opgericht en is alles meer gestructureerd. Ook komt Berend van Beek als nieuwe bassist bij de band. Naast de café optredens is de aandacht ook meer gericht op feesttenten en festivals. Regelmatig komt de band in het nieuws en zijn ze te horen op de radio. Na een eerste singel gemaakt te hebben in 1997 “’t Gruune Gres van Thuus” wordt in 1998 de single Aosgieren uitgebracht. Met dit nummer volgen optredens in vele radioprogramma’s zowel lokaal, als regionaal en ook op de landelijke zenders is het nummer regelmatig te horen. Tevens worden diverse TV programma’s aangedaan, zoals 2x Veronica, TV Oost etc. Ook word aan het televisie en live programma Tour d’Overijssel van TV Oost meegedaan. (Optreden op locatie en uitzending via TV). In 2002 wordt het complete album “As de Brandweer” opgenomen. Op dit album staan 15 door de bandleden zelf gecomponeerde nummers (tekst en muziek).

Begin 2002 verlaat Bertus Modderkolk de band en wordt opgevolgd door Jerry Hutten, drummer uit Holten. Ook Harald Wind verlaat de band in dat jaar en wordt tot 2004 opgevolgd door gitarist Marcel ter Heide. In de zomer van 2004 komt Gerwin Beuving uit Ommen Goed Goan versterken als vaste 2e gitarist. In dat jaar besluit ook Berend van Beek te stoppen. Hij wordt zolang vervangen door vaste inval bassist Ronald Kloeke uit Heerde. Begin 2005 sluit Ronald Klein Bramel zich als vaste bassist bij Goed Goan aan.
Met deze vaste samenstelling, Peter Visser – Leadzang, Martin Hoek – Sologitaar, Ronald Klein Bramel – Basgitaar, Jerry Hutten – Drums en Gerwin Beuving- Slag/sologitaar, bestormt Goed Goan succesvol de zalen, tenten, kermissen en cafés.  Die periode is Goed Goan onder meer te zien geweest tijdens vele café optredens en als hoofdact bij: de TT te Assen, de Wereldkampioenschappen Motorcross te Lierop, Høkers weekend te Toldijk, Trekkertrek feesten, verschillende festivals, feesttenten, zomerfeesten en daarnaast nog diverse voorprogramma’s van Normaal, Band zonder Banaan, Jovink etc.

In 2004 wordt het nummer “Zeg dan wat ie wilt” van het Album “As de Brandweer” door de het 3FM programma BuZz van de NCRV uit meer dan 1500 bands en 2500 nummers geselecteerd om mee te doen aan de Buzz Award 2004. Dit programma selecteert bands met ambitie en goede muziek en bied de mogelijkheid om een groot publiek te bereiken. De weekfinale wordt, mede door de luisteraars, door Goed Goan gewonnen. Hierna volgt de strijd om de maandfinale. Met 1% verschil haalt Goed Goan het net niet, maar de beoordeling van de vakjury is zeer lovend. Zij vinden het een goed nummer met potentie. De luisteraars en internetstemmers vinden Goed Goan met 58% van de stemmen wel de winnaar.

In 2005 bestaat de band 10 jaar. Mede ter gelegenheid hiervan is op 9 juli van dat jaar een live album opgenomen in de Beemte. Eind november 2005 is dit nieuwe live album uitgekomen. Het bevat 15 nummers, waarvan het merendeel nieuwe, goed in het gehoor liggende nummers zijn. Een album dus, vol met mooie rocknummers voor jong en oud! Deze is via de site te bestellen. Met deze lancering is tevens een grote promotietoer gestart langs landelijke, regionale en locale radio en Tv stations. Tevens is een videoclip van de band regelmatig te zien op de nieuwe Tv zender TV Oranje. In 2007 wordt tevens een optreden verzorgt bij Giel Beelen op radio en Tv in zijn nachtprogramma NachteGiel.

Door het jaartje “Kalm an” van Goed Goan in 2007, besluit Gerwin de band te verlaten om elders met een andere band vaker op het podium te kunnen staan. Peter visser neemt daardoor de slaggitaar weer ter hand en voorlopig zal de band weer, zoals voorheen, met minimaal 4 personen de buhne bestijgen!

In 2009 besluit de band om te stoppen met optredens. Dit omdat de drukke werkzaamheden van de diverse bandleden niet meer te combineren bleek met het goed invullen en neerzetten van muziek en show. Met pijn in het hart is daardoor besloten om de bühne voorlopig met Goed Goan dus niet meer te bestijgen.

Maar vanaf 2022 is de band weer bij elkaar en bezig met af en toe repeteren. Voor zaterdag 08 juli 2023 staat een besloten try-out optreden in Beltrum op de planning om zo de sfeer weer te “proeven”, waarna wellicht incidenteel weer een openbaar optreden zal plaatsvinden. (Geïnteresseerd om dit bij te wonen? Er zijn een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Stuur een mail naar info@goedgoan.nl voor informatie over de reservering van kaartjes)


Goed Goan 2023 bestaat uit:

Peter VisserLeadzang
Martin HoekGitaar + backingvocals
Berend van BeekBasgitaar + backingvocals
Marc ToolGitaar
Jan BoschDrums

Goed Goan – Rockmuziek veur jong en old!!